Å gå bort fra denne begrunnelsens gyldighet, ville være det komplette faglige selvmord


Hr. Benkduktøren kjeder seg, selvsagt.

Høstkulden har lagt seg over Numedalsbanen og det er ikke lenger så mange som fotograferer ham og prater med ham.

Ikke får han sitte ute på benken lenger, heller. Han blir lett forkjølet, i den alderen han er, og dessuten har elgjakta nettopp begynt….

Det er lett å ty til PC`en, da. Fin tidtrøyte med stort nedslagsfelt det. …for en Benkduktør også, ikke bare for de innenfor kulturvern og reiseliv….

Hr. Benkduktøren holder seg til det som angår ham selv.

Så akkurat nå sitter han om humrer; han leser den gode hr. Fylkeskonservators begrunnelse for det å ville frede Hr. Benkduktørens bane, engang for mange, mange år siden nå….

«Jeg gad se» humrer hr. Benkduktøren åpenlyst, » –  jeg gad se den vernemyndighet som ville våge å vike utenom, våge å forkaste, neglisjere, – den begrunnelse som framholdes for  varig fredning av Numedalsbanen, når DETTE først ble sagt / skrevet og når dette faktisk medførte en total midlertidig fredning som varte og rakk. Å gå bort fra denne begrunnelsens gyldighet, ville være det komplette faglige selvmord» humrer den salige tjenestehund.

«Men, selvsagt» fortsetter han med sin lett hese høststemme, «selvsagt kan fredning og bevaring handle om mange ulike formidlings og ivaretagelsesstrategier! Noe moderne skal en da kunne være her i dette fylket også. (kanskje ikke ute ved kysten, selvsagt, – men her i innlandet må da det gå an?»

Hr. Benkduktøren på Gvammen stasjon, mangeårig tjenestehund med oppdrag å behage, å behyggelige, å stå (sitte) til tjeneste for..(hvor ofte har han ikke lånt bort sin avis og sin kikkert), – han småmumler forsiktig noen antatt mulige klisjeer knyttet til museal  ansvartagning i sin samtidighet: «vern gjennom bruk«, «aktiv læringsarena«, «det museale som ressurs i folkeopplysning og folkehelse«, «tenke flere tanker samtidig«, «VFALA (visitor flow as learning activity)», museet som innovasjon i lokalmiljø», «nye bruksformer betyr nye brukergrupper«……

..og slik sitter han og mumler mens høstmørket senker seg.

Han er tross alt en Benkduktør av sin dal. Han forhaster seg ikke……og lar det lett bli med mumlingen.

Men før skumringen overtar helt, så rykker han frydefullt til, rister på pelsen sin og framholder triumferende: «Ulf, jeg gleder meg til den dagen en norsk kulturvernmyndighet sier: «Beklager, vi mente ikke det vi sa dengangen. Denne banen er dessverre ikke verneverdig alikevel, for eieren syns visstnok ikke det, – og vi glemte nok å spørre eieren dengangen vi gjorde våre faglige vurderinger. Beklager

«He, he...»sier hr. Benkduktøren, «den dagen skal jeg kjøpe meg nye briller, for da har verden blitt noe jeg ikke kjenner til. Da har den blitt rar, og rare ting vil jeg gjerne se nøye på!»

Så skrur han av sin gamle Linux PC og tar fram pipen sin.

3 kommentarer om “Å gå bort fra denne begrunnelsens gyldighet, ville være det komplette faglige selvmord

  1. Tilbaketråkk: ER det disse som bør få legge føringene videre…? | Norsk jernbanestasjon nr. 1716

  2. Tilbaketråkk: Det har gått ti år nå….og så er det dette som er møtet?! | Norsk jernbanestasjon nr. 1716

  3. Tilbaketråkk: Lys i tunnelen, – eller feil lysestake? | Norsk jernbanestasjon nr. 1716

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s