Og så vil banen ligge der, som en nervestreng – som en av mange “blodårer” – pulsåre, egentlig , – i en levende Numedals hverdager, – i en tid som kommer!


Om en for eksempel tenker på stasjoner fra Veggli og nordover, – for sørover fra Veggli ser de ut til klare seg glimrende! (Gratulere til dere `fruene!) – og rett og slett tenkte som så:
 Veggli stasjon er servicenerven for Numedalsbanen, her leies dresiner ut fra Vertshuset og her er dokumentasjonssentret -med utstillinger, arkiv, undervisning og ulike faglige forum knyttet til vern og prosjektutvikling.
 Så kommer Kjerre som en stasjon for aktiv pedagogikk i møte med aktivt kulturvern, natur og ulike didaktiske prosjekt. Deretter følger Søre Sandnes, som en “lembrakkeinstallasjon” – en spesifikk museal teknotop.

På Nore har en stavkirken som sitt primære ankerfeste i middelalderdalen – begrepet. Men Nore er også et skolesenterpotensiale! Her bør  en vitalisert barneskole og barnehagen samhandle med den videregående skolen, inkludere stasjonen og stasjonsområdet og sette konsesjoner til utviklingsprosjekter for inkludering, inkludering av fortiden, inkludering av en felles og trinnovergripende pedagogikk, som har handling som mål: en arena for ungdoms egen entrepenørskap: festivaler, konferanser, et område hvor forenings og idrettsliv kan eksponere seg og dyrke seg selv og sin betydning for lokalmiljøet.

 Skoleutvikling bør skje derifra, ikke i sentraliserte megaklosser uten dekning i befolkningsutviklingen, men i desentraliserte, livskraftige enheter!

Så kan Rødberg fange opp det mer kommersielle: her kan butikknettet vokse, og stasjonsområdet bør romme de små forretningene som kan bli elsket og oppsøkt av alle turistene – alt fra bruktbøker til keramikk og smykker….alternative terapeuter og alt som gir mangfold og fargerikdom, – til en noe trang sving på veien mot Vestlandet. Et spennende “vandre omkring” sted med en praktfull park og et stort opplevelses og informasjonspotensiale!

Og så vil banen ligge der, som en nervestreng – som en av mange “blodårer” – pulsåre, egentlig , – i en levende Numedals hverdager, –  i en tid som kommer!

Gvammen Stasjon? Å, vi skal forsøke å bidra. Vi skal sette opp nye benker, rasteplasser med grill,  og vi skal lage en “tegne og male – hage” i den gamle hundegården nå i sommer, så alle kan få uttrykke seg litt, etter å ha syklet dresin igjennom kaskader av inntrykk i denne flotte dalen vår!

….og vi skal fortelle om alt det andre! Med stor glede!

En kommentar om “Og så vil banen ligge der, som en nervestreng – som en av mange “blodårer” – pulsåre, egentlig , – i en levende Numedals hverdager, – i en tid som kommer!

  1. Jeg liker det jeg leser og det er flott at Gvammen stasjon blir med. Hvis flere miljøer i Numedal tok ansvar/fikk være med å ta ansvar for og utvikle sin brikke av kulturminnet, som stasjonsfruene i Rollag, som Vertshuset i Veggli, som leirstedet på Kjerre stasjon og til slutt som Gvammen stasjon der Numedalsbanen var nervestrengen som bandt brikkene sammen, da ville vi hatt mulighet til sammen å skape den helheten som gjorde Numedalsbanen til et kulturminne som var denne dalen verdig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s