1927 var et spennende år! (del 1.)


Numedalsbanen ble åpnet i 1927.

1927 var et spennende år i norsk kultur og samfunnsutvikling. Utover sommeren skal vi forsøke å vise noen eksempler, med utgangspunkt i litteraturen.

Vi starter med gutteboken som endret ungdomsmentaliteten i datidens Norge og som ført til at mang en bondesønn forlot bygda si og skapte seg et liv på havet:

«Per Kvist» het ikke det egentlig. Han het Vidar Wexelsen og var trønder, men bodde også lenge i Kristiania og i Stockholm. I 1909 ble han ansatt på Fahlstrøms teater, der han blant annet hadde en hovedrolle i lystspillet Hans Majestæt. Senere var han blant annet to år til sjøs, arbeidet i antikvitetshandel og var redaktør for vittighetsbladet Tyrihans.

Fra 1913 var han fast viseleverandør til Bokken Lassons nystartede kabaretscene Chat Noir. Fra 1916 var han ansatt ved Chat Noir og med få avbrytelser virket han der som visedikter, visesanger, revyforfatter og skuespiller.

Han skrev også flere guttebøker, som Glade gutteår (fra 1926) og denne:  Nils dekksgutt , som altså kom ut samme år som Numedalsbanen ble åpnet, i 1927.

Boken ligger i Galleriet.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s