«Enhver Benkduktør inspiserer sin bane, – før billetter løses!»


Hr. Benkduktøren startet sessongen idag! Nå var vinterens sofatilværelse inne i Galleriet slutt, og han ville på årets første dresintur! «Enhver Benkduktør inspiserer sin bane, – før billetter løses!» forkynte han tydelig og avsluttet med en kontant fløyteblås….! Han gjorde meg oppmerksom på «den siste sne» – den foran hans benk… «Nå er snart den sneen vekk, også » sa han «Da setter jeg meg til for sommeren!» For se: Gradestokken på perrongstolpen viser godt over tyve varme! Den 10 april! Dette lover godt…. På vår vei møtte vi selvsagt falne trær…ikke mange, men nok til å gi en følelse av «veirydding» for kommende dresiner. Hr. Benkduktøren liker den følelsen. «Jeg føler på meg at det kommer mange dresiner i år» mumler han fornøyd og fortsetter igjennom Gvamsås – tunnellene. Begeistret finner han et horn! Heter det «gevir»? Det er fortsatt hår (heter det «pels» og skinn på det, så det lukter ikke helt godt…men han tar det med! Så setter vi oss fast i snøen. Så langt var våren kommet….. Så vi snur dresinen og ruller med metallisk sang i den gamle dresin hjem til stasjonen igjen.

Numedalsbanen er igang! I år også…!

2 kommentarer om “«Enhver Benkduktør inspiserer sin bane, – før billetter løses!»

 1. Hr.Benkduktør gleder seg til å få banen åpnet for sesongen og at mange dresinturister skal ta turen til Gvammen stasjon. Ulf derimot ønsker banen demontert og at fremtidsrettet turisme skal overta grunnen i form av en aktivitetsrettet sykkelsti. Jeg blir i vilrede av slikt. En Riksantikvar og en Hr.Benkduktør med sin integritet i behold vil forhåpentligvis ikke tillate at så skjer. Riksantikvaren og Hr.Benkduktør trenger imidlertid at vi slutter rekkene og støtter dem i kampen for et vern av «restene» av dette praktfulle kulturminnet. Mye har gått galt på veien for både den ene og den andre, men det er ennå tid til å få dette i havn til beste for Numedal. Men det er vel det vi er uenige om, hva som er best for Numedal?

 2. Vel, vel….

  Da skal jeg få lov å si om igjen – og så tydelig jeg kan: «Gvammen stasjon» og hele dens betjening og sluttede søndag morgens frokostbord, – er helt omforent på dette:

  1: Numedalsbanen skal vernes i sin helhet og i en så komplett kontekst som overhodet mulig. Det kvalifiserer den til. Det er ferdig kulturfaglig formulert og dokumentert.

  2: Dersom lugubert nettverkskok og tafatte faglige adminstrative ledd ikke makter tydelighet på dette, og banen ytterligere desimeres, – f. eks. ved at Rødberg stasjon i sin helhet «kobles fra» og demonteres, så er kulturminnet Numedalsbanen som sådan så skadet at den ikke lenger tilsvarer forutsetningene i de kulturfaglige utredninger som er gjort. Å verne en «rest» av banen av hensyn til et aksjeselskaps behov for inntekt på utleie av moderne dresiner, har ingenting med kulturvern å gjøre. Da bør traseen – altså den da gjenværende ressursen, brukes som ferdselsåre i folkehelse, økologi – tiltak som samsvarer med moderne tenkning knyttet til et reiselivkonsept. Da endres saken fra å handle om et kulturvern som ble mislykket, til et eller flere reiselivstiltak som søker å nyttiggjøre seg de ressurser dalen fortsatt har, til noe dalen er tjent med.

  3: Det å verne Numedalsbanen har imidlertid ingen ting med hva «Numedal er tjent med» å gjøre. Numedalsbanen er et nasjonalt verneanliggende. Slik sett er vernesaken knyttet til banen for stor og for viktig til at den kan / bør overlates til lokale beslutninger. Jeg tror enhver vernemyndighet vet det (nå).

  Det en noen grunner til at det har gått som det har gått, – til at banen nå er så betydelig desimert som kulturminne. De grunnene ligger ikke i det kulturfaglige.

  Ps. Hr. Benkduktøren ber meg gjøre oppmerksom på at han overhodet ikke har noe ønske om at «mange dresinturister skal ta turen til Gvammen stasjon» ! Hr. Benkduktørens anliggende er banen som et minne om de som bygde den, bygde landet og som «gjorde det mulig for Numedal å slutte seg til den dengang nye nasjonen» – som han sier det.

  Det å være opptatt av egne behov, egne fordeler og kun sitt eget sted, er fjernt for H. Benkduktøren. Det overlater han til andre. Som alle gode Jernbanefolk tilhører han Nasjonen og Fellesskapet!

  Han, – og jeg, ønsker deg en flott påske!

  🙂

  Ulf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s