Det kommer ikke noe fløytesignal nå.


Hr. Benkduktøren entrer sin dresin og sykler mot sør.

Han har hørt stygge rykter. Rykter om sporgang som forfaller….!

Forundret møter han varsel. Dette finnes da ikke i noen av hans håndbøker…eller i noen av Direktionens rundskriv?!

Selvsagt! Slik skal da ikke et spor være! Dette ser jo ut som en hel trasse angrepet av massiv solslyng!

Stygt.

Hr. Benkduktøren blir grepet av ettertanke.

Plutselig matt av tristhet skjønner han hva dette egentlig handler om, – igjen, men han orker ikke mase  mer om det, orker ikke tro det nytter.

Han har sett en bane som dør.

Han sykler mot nord igjen. Mot sin stasjon. Skal han gå i telegrafen om be gutta komme? Skal han be Nerstrand, Knutern og de andre komme og rette spor og pleie bane for tusenogtogtolvte gang? Som før?

Nei. Han vet han ikke skal det. Det er lenge siden de gamle var på siste sville nå. Det er en annen tid, – og forresten så finnes ikke telegrafen lenger heller…

Den var det første de tok bort, – de som planla fremtiden, – for mange år siden nå. I det stille. I det lokale…

Så nå er Hr. Benkduktøren trett av dette. Banen hans finnes ikke lenger. Bølgene i skinnene er banens krampetrekninger, de siste…

Han finner fram siste bok fra Krimklubben, – setter seg i sin godstol, henger sin lue fra seg (for siste gang?) tar lesebriller på, og leser om glimrende mord med høy projiseringsverdi…

Det kommer ikke noe fløytesignal nå.

2 kommentarer om “Det kommer ikke noe fløytesignal nå.

 1. Jeg skjønner at Hr.Benduktøren blir oppgitt og motløs av det han opplever langs banen sin. Om det hjelper å formidle denne motløsheten vil fremtiden vise. Det er helt greit og høyst legetimt å gjøre det og Hr.Benkduktøren gjør det på en utmerket måte. Problemet oppstår imidlertid for leseren som ikke har mulighet til å orientere seg i landskapet og som tror att dette er hele virkeligheten rundt kulturminnet Numedalsbanen. Virkeligheten er mye mer sammensatt enn så så.

  En annen historie om Numedalsbanen er historien om at det ryddes rundt stasjoner, holdeplasser og langs traseen i et langt større omfang enn på mange år. Banens histore formidles svært levende til elever ved Veggli og Nore skoler der disse også engasjeres i aktiv handling ved kulturminnet. Og dresinturistene sykler sin dresin fornøyd på de delene av banen som er åpen for trafikk. Nye dresiner settes i deisse dager på sporet hos stasjonsfruene i Rollag og banen tas i bruk på en strekning som ikke har vært i bruk til noe siden nedleggelsen i 1988.

  Ingen av disse historiene forteller hele sannheten om kulturminnet Numedalsbanen, men sammen vil de kunne gi et tilnærmet helhetlig bilde av kulturminnets fortreffeligheter, potensiale og høyst reelle problemer og utfordringer.

  Problemer er til for å løses, så jeg velger fortsatt å være opptimistisk på kulturmoinnet Numedalsbanens fremtid.

 2. Hr. Benkduktøren har en utklipsbok. Opptatt av språk, den Gamle Uniformsbærer (en hørte så mangt i et langt liv på sporet) Det han liker best å samle på er det han kaller «vriere» – ord og setninger som er nokså uunseelige, men som kan vri betydning og sannhet nokså mye. «Feilpense virkeligheten» – som han kaller det.

  Så nå takker han høflig for de siste tilføringer til sin samling:

  » …leseren som ikke har mulighet til å orientere seg…»
  «….i større omfang enn på mange år…»
  «….aktiv handling ved kulturminnet…»
  «….Og dresinturistene sykler sin dresin fornøyd på de delene av banen som er åpen for trafikk…..»

  Og – ikke minst:

  «Om det hjelper å formidle denne motløsheten vil fremtiden vise…»

  ————

  Men selvsagt deler han Hr. Andersens syn på at sannheten, historien om Numedalsbanen, samlet er annen enn den som fortelles nå!

  Det er jo nettopp det!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s