Søndagsbrevet 2011


 

Gvammen Stasjon har i dag sendt brev til Jernbaneverket, Riksantikvaren og til Nye Numedalsbanen a/s – ved daglig leder. Brevet er slik:

«Når jeg ble eier av Gvammen stasjon sent på 1980 tallet, oppfattet jeg at det gikk mot en – om enn langvarig – prosess hvor fredning av jernbaneanlegget Numedalsbanen ville bli det selvfølgelig resultatet.

Vi her på Gvammen ønsket å bidra så godt vi kunne, på en positiv måte, til at slik fredning skulle kunne skje, og Numedalsbanen bli et utfartssted, en museal POI for folk med ulike interesser, og samtidig et pause / hvilested for turgående og mosjonister.

 

Vi har hele tiden opplevd å få svært god samhandling med NSB og Jernbaneverket, og har dermed kunnet ivareta et komplett stasjonsområde – fra pens til pens – nå i mer enn 20 år. Vi har ( som avtalt med dere for mange år siden nå) – holdt vegetasjon nede manuelt, – slik at også blomst og insektlivet her på stasjonen har utviklet seg til en attraksjon i seg selv.

 

Samtidig har vi også forsøkt – hvert eneste år, å være informative og ekspressivt inviterende, med både gratis teltplass, tilgang på vann, – og vi har stilt stasjonsmesterens gamle “Avtrede” til diposisjon for de besøkende – og vi har holdt det tømt og rent…..

 

De to buene vi fikk, har vi restaurert og vedlikeholdt, og gitt dem funksjon i eksponeringen, som gammelt verksted og nå senest har en av dem blitt en omtalt “Bokbyttebu”.

Vi tror det er enkelt, for de som vil, å “gi nytt liv” til de gamle buene langs banen, og har villet vise eksempler på det. Denne høsten vil ytterliger ett av burommene settes i stand, og “gammelinredes” som et eksempel på overnattingsbu for de som engang arbeidet på anlegget – med original sammenleggbar køye / felt – seng og øvrig inventar – som et “tablå”…

 

Men, vi har blitt skuffet. Vi har sett en eksplisitt neglisjering av formidlings og ivaretagelsesaspektet knyttet til banen i sin helhet – vi har sett “ruinen” vokse fram – år for år. Om noe har vært utført av arbeid, så har det, så vidt vi har kunnet se, bare hvert ytterst nødvendig arbeid for å holde opp dresintrafikken. (med unntak av Kjerre stasjon)

 

 I våre øyne er ikke Numedalsbanen en ruin. I våre øyne finnes ikke “dresinbaner”.

 

Gvammen vil ikke forbindes med en slags “legitimering” av forfallet og forsømmelsen, og vil ikke ønske å inngå i en “dresinbane” – en “privat butikk sak” – drevet av noen få privatpersoner. Numedalsbanen er nasjonalt for viktig til at slikt kan få skje.

 

Derfor har Gvammen Stasjon satt sine framvisningsdresiner inn i låste buer, lukket sine dører, tatt ned sine plakater, stengt Galleriet her, og har ikke lenger benker, krakker og bord, grill og vann, – og “Avtrede for de reisende”. Gvammen har lukket seg, og fremstår i dag kun som en ordinær privatbolig, og vil bli brukt som det.

Vi vil heller ikke lenger “holde vegetasjon nede fra pens til pens” – vi har selv en knapt 700 m2 eiendom – den vil vi selvsagt holde vedlike og her vil vi klippe – ha pen privat hage, men som dere vet så omfatter ikke eiendommen noe av sporgangen eller banelegemet.

 

Dersom det vedtas og utøves en fredning av Numedalsbanen som et komplett jernbanemuseum, – eller traseen brukes til en fri og åpen sykkelvei,  så skal vi selvsagt igjen eksponere stasjonen på en støttende måte for en slik kontekts, men i forhold til en “dresinbane” eller en «vernet ruin», er Gvammen kun en privatbolig.

 

Det finnes en annen mulighet, slik vi ser det. Det er å frede Gvammen Stasjon som en teknotop – som et objekt i seg selv – utvide eiet område fra pens til pens – mellom vei og gjerde. Om det hadde skjedd, så skulle vi med glede ha fortsatt stell, eksponering/formidling og invitasjon! Men å fortsette vårt arbeid på en eiendom som “eies av andre”, – når utsiktene er “dresinbutikk” og at resten av anlegget får forfalle og gro igjen –“aksept for ruindanning”, – det er vi sikre på at Jernbaneverket, og andre, – forstår at vi nå vegrer oss mot»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s