Et glimt fra den første tiden…


protokoll

Januar 1926. Numedalsbanen er fortsatt ikke offisielt åpnet, men det går tog, både for utstyr til Noreanlegg, for post og pakker, og for folk flest.

Denne dagen i slutten av januar 1926, var det nok flere, både deltagere og tilskuere, som tok toget hit til Gvammen, for så å gå ned til Sevle for å se årets første hopprenn i «Sevlebakken» – en hoppbakke som dengang var aktiv og levende, men som nå er forsvunnet i vegetasjon og glemsel.

Så kom jeg over en «Dommerprotokoll» fra dette rennet! Det ble gøy å sitte her på stasjonen og forsøke å skrive en tekst om dette rennet, utifra hva jeg kan lese i disse protokollbladene!

Det var som å leve seg tilbake til en tid da alt må ha vært så annerledes her, både på stasjon og i bygd!

(jeg ber om unnskyldning, dersom noen navn skulle være gjengitt feil, men dommerens blyantskrift er ikke helt lett å lese bestandig! 🙂

 

Det er en stille vinterdag, 31 januar 1926.

Det er hopprenn i Sevlebakken. Det er godt med snø, snødybden er 61 cm, og det overskyet og 12 kuldegrader, etter en natt med neste 17.

Det skal hoppes i 3 klasser. Dommer er Brime.

Først utfor i klassen over 30 år, var A. Andersen. Han er en av stilhopperne. Han knekker nydelig, men når ikke den store lengden. Han belønnes med 17 i stil, på en lengde på 26 meter. Han er fornøyd med det. Han vet at hans styrke ligger i stilen, ikke i lengden.

En god åpning på rennet, og folk er spente på fortsettelsen!

Nestemann er A. Jacobsen. Stilen er svakere, 16,5 – men lengden er imponerende! Han strekker seg til hele 37,5 meter!

Kr. Knudsen klarer ikke slik lengde. Han når 27,5 meter, og virker irritert på seg selv. Han vet han kan bedre enn dette! Stilen er utmerket, han når 17,5!

Rønning setter beste stil i klassen! Hele 18 i stilkarakter! Men lengden er bare 29, 5 meter, så han tar ikke teten, stilen til tross.

Ole Hagen hopper 23, 5 meter, og stilen er bare dømt til 16, 5, så han er ikke fornøyd der han skrenser opp foran steingjerdet nede på sletta.

Knut Fjøsli smeller til med gruppens nest lengste hopp; 33 meter og får en stilkarakter på 17!

Så det er så godt som jevnt mellom Fjøsli og Jacobsen, før andre omgang!

I andre omgang viser Andersen igjen sin styrke som stilhopper. Men stilkarakteren blir noe lavere denne gang: 16,5 – men lengden blir den samme: 26 meter.

Jacobsen er innbitt nå! Ikke tale om at han vil slippe Fjøsli foran seg! Fjøsli skal hoppe til slutt, så Jacobsen vet at han må «ta skikkelig i». Så svever han da også ned til 38,5 meter! Gruppens lengste hopp denne dagen! Men stilen er noe svak; bare 16. Men lengden gjør sitt, og han legger seg i tet med 138 poeng!

Knudsen øker sin lengde, men neppe nok. Han når 29,5 meter, men får også 16 i stil.

Rønning, som ikke fikk til lengden i første omgang, kaster seg nå djervt ut i luften over Sevle, og svever til 34 meter! Det er en økning på 4,5 meter det! Den største lengdeøkingen i klassen! Han belønnes da også med 17,5 i stil og klatrer opp på en god annenplass med sine 127 poeng!

Ole Hagen setter så utfor. Men heller ikke denne gangen klaffer det. Bare en meters lengdeøking, til 24,5 – og bare et halvt poengs øking i stil.

Så er det Fjøslis tur. Nå skal det avgjøres! Fjøsli hopper for Norefjord. Vil han klare å tukte Noreanleggshopperen Jacobsen? Svevet er både nydelig og imponerende! Han slår Jacobsen på stil, får 17 blank, – men, han når ikke opp til Jacobsen lengde. Fjøslis lengde blir 36 meter. En økning på 3 meter fra første omgang, men ikke nok til å innhente hopperen fra Noreanlegget. Poengsummen blir 131, – 7 poeng bak Jacobsen.

Rekkefølgen blir, når første klassen er ferdig:

Nr.1: A. Jacobsen fra Noreanlegget

Nr. 2: Knut Fjøsli fra Norefjord.

Nr. 3: G. Rønning

Nr. 4: Kr. Knudsen

Nr. 5: A. Andersen

Nr. 6: Ole Hagen.

 

Så er det klassen for de mellom 20 og 30 år.

Det er 16 påmeldte hoppere i denne klassen. Men det er en del frafall.

Først ut O. Bjørnsgård. Han setter standarden allerede i sitt først hopp, med 39 meter. Men han mestrer ikke lengden og faller! Stilen blir da bare 10.

Sebjørn Brekke når ikke så langt. Det blir 34 meter, men, med god stil: 17.

Tore Høiseth lander på 32,5 meter. Stilen blir 16,5.

Erling Skjalg får dømt fall i overrennet, og får bare 12. (?)  – selv om han når den imponerende lengden på 41, 5 meter! Selvsagt blir det intens diskusjon av slikt!

O.K. Tveiten hopper 32 meter, med 16, 5 i stil, O.R. Tveiten 35, 5 meter og får 17 i stil.

Mykkestu strekker seg til 36 meter og får 17, 5 i stil. Så her skifter ledelsen for hver hopper.

Men så faller Nils Holm i overennet, han også. Nils Kjemhus faller også! Så det blir en rotete omgang til nå, og det er tilløp til latter blant de fremmøtte, der nede på sletta….Lengden ble allikevel imponerende 39, 5 meter på Holm og 34, 5 på Kjemhus.

Men, så kommer B. Hen(d)riksen! Han viser hvordan dette skal gjøres! Et praktsvev til hele 39 meter med 19 i stil! En suveren ledelse!

Maurstad tar opp kampen i neste hopp! Han lander på 39, 5 meter – en halvmeter lenger! Men stilkarakteren blir ett poeng lavere: 18. Diskusjonen går ivrig blant tilskuerne: var det en rettferdig stilkarakter?!

Etter første omgang skille det 0,75 poeng mellom Maurstad og Hen(d)riksen! Det ligger an til en meget spennende 2. omgang!

Bjørnsgård faller litt tilbake. Bare 38 meter denne gangen, men denne gangen står han, og får stilkarakteren 16, 5.

Brekke slår også av en meter, 33 meter denne gang, -og 16,5 i stil.

Høiseth hopper nå 36 meter – legger på nesten fire meter fra første omgang, og får 17 i stil. Dermed legger han seg høyt opp på listen!

Igjen får Skjalg dømt fall! Hva er det han gjør? For hoppet er langt! Hele 42 meter denne gang, men det hjelper så lite, når det er dømt fall!

O.K.Tveiten øker med halvannen meter, til 33,5 og 17 i stil.

Men så kommer et av omgangens mest spennende hopp: O.R. Tveiten øker med hele 6, 5 meter, til 42 meter og stilkarakteren blir 17, 5! Det er en god plass i tet, det!

Mykkestu klarer ikke å følge opp dette. Bare 36 meter og 17 i stil. Jevn og god hopping, men det blir ikke seier i dag.

Holm faller ikke denne gangen! Han gjør et stilmessig drømmehopp: får 19 i stil. Men han er mer forsiktig denne gang, og lengden blir bare 37, 5 meter.

Kjemhus får ikke godkjent sitt hopp i andre omgang….

Så er det Hen(d)riksens tur. Han vil vinne i dag, han! Han kaster seg ut og svever til 40, 5 meter! Men ikke bare det; han får også igjen 19 i stil! En prakthopper!

Så står Maurstad igjen. Vil han klare dette? Han landet halvmeteren foran Hen(d)riksen i første omgang. Nå lander han halvmeteren bak, – og han kan heller ikke klare det stilen Hen(d)riksen har: han får 17, 5.

 

Dermed blir rekkefølgen slik, i klassen fra 20 til 30 år:

Nr.1: Hen(d)riksen

Nr.2: Maurstad

Nr.3: O.R. Tveiten

Nr.4: Mykkestu

Nr.5: Høiseth

Nr.6: Brekke

Nr.7: O.K. Tveiten

 

Så er det dagens yngste klasse: 17 til 20 år.

Gjermund Teigen er førstemann utfor. Det blir 30 meter, med 15,5 i stil.

Kåre K. Olsen viser andre takter. Han når 42 meter! Det er tangering av dagens lengste hopp, men han klarer ikke å stå på slike lengder og får dømt fall.

Så er det Nils Sevles tur. Det blir 33 meter og 16 i stil.

Torstein Haugen faller, og etter ham hopper Anders Kaasin. For en hopper! Hele 42 meter, og han står! Stilkarakteren blir 17, 5 – og han leder klart!

Så avsluttes omgangen med Gunnar Dokka som også faller på 38 meter.

I andre omgang øker Teigen med 2 meter, til 32, men får svak stilkarakter: 12.

Olsen faller igjen, på et hopp på 38 meter. Nils Sevle hopper svakere denne gang og lander på 27 meter, med stilkarakter 16.

Haugen faller også, og får ikke målt noen lengde.

Så er det igjen klart for Anders Kaasin. 40 meter blir det denne gangen, med 18, 5 i stil! Altså en soleklar seier og mye applaus, mens Dokka faller for andre gang, igjen på 38 meter.

Premielisten blir da: 

Nr. 1: Anders Kaasin

Nr.2: Nils Sevle

 

Anders Kaasin fikk da også “Damenes premie” denne vinterdagen I 1926.

 

gvammenstempel-lite

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s